: o p p v e k s t   &   b a k g r u n n

Ingvald Olende' er den fiktive kameraten til den anerkjente prosaforfatteren Erling Stuslestuggu'. Refererer til det kjente diktet "Hannhuldre" fra 1999 for mer karakteristikk av denne figuren.

Erling Stuslestuggu ble funnet en sur høstkveld under et material-la' på Saglykkja cirka midt på 50-tallet. Han ble funnet flisete og sterkt medtatt av den som seinere viste seg å bli hans bestefar, Jehyk Jeila. Det er sannsynligvis n'Jehyk som skal ha æren for at n'Erling vart slik ein svær forfatter. Erling var under oppveksten mye for seg selv, noe som medførte at han ofte var olm og folkestygg. Dette løste seg midlertidig noe opp senere når han fikk tilgang på pons og peinnkaku. Mange av hans personskildringer gjenspeiler ofte mange av hans egne sider. Han søkte lyrikk, kjærlighet og eventyr i fjellet, i den rekkefølgen.

Vi har kommet over lite kvantum med bilder som ble tatt i Erling sin storhetstid og det er ikke vanskelig å se at hans fiktive sjelsvenner er sterkt preget av "flower-power" epoken som skylte inn i norddalen sent på 70-tallet. Ut i fra bildematerialet som foreligger oss, kan vi se at Erlings hverdag var preget av tung lyrisk spankulering og lettere alkoholkonsum.

Teufel von Brown alias "der Penisfûhrer" ble avdanket og etterlatt etter en krevende innspilling av filmen "zum Top mit den Penisschläger" i Peer-Gynt stuggu, lettere avspist av et døgnvilt lemen. Etter en strabasiøs fremtauing ble han lagt inn til rekreasjon på Romundgardseter Spaa på Høvringen, der han etter en fuktig aften i baren på Brekkeseter støtte på Romundgardseters lettere alkoholiserte soussjef, den lite anerkjente gitartrakterer Romund Rockwell.